top of page

Hjørring Musiske Skole og Folkeskolereformen

Den kommende folkeskolereform indebærer at folkeskolerne og de kommunale musik-kunst- og kulturskoler forpligtes til et gensidigt samarbejde.

 

Heldigvis er vi jo allerede godt i gang her i Hjørring Kommune, og reformen giver os anledning til at brede samarbejdet ud og udvikle nye muligheder.

 

I vores høringssvar til Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget anbefaler vi:

 

  1. At Folkeskolerne og Hjørring Musiske Skole (HMS) ses som en samlet kommunal ressource med kompetence til at opfylde skolens formål

  2. At mulighederne for at inddrage HMS’ lærere som undervisere i den obligatoriske musikundervisning udnyttes

  3. At mulighederne for at udbyde valgfag i samarbejde med HMS udnyttes

  4. At der i tilrettelæggelsen af skoledagen lokalt og i dialog mellem skoleledelser, skolebestyrelser og HMS findes løsninger og modeller for, at elever kan deltage i den musiske skoles almindelige undervisning i en sammenhængende skoledag

  5. At der efter lokal beslutning og i samarbejde med HMS fortsat arbejdes med at udvikle folkeskoler med særlige profiler indenfor en musisk fagrække.

  6. At der fastlægges regler og modeller, der muliggør og tilgodeser talentfulde og dedikerede elevers deltagelse i den musiskes skoles undervisning, som en del af den hele skoledag.

  7. At HMS i dialog med skoleledelserne udvikler aktiviteter og projekter, der kan indgå i den frivillige del af skoledagen

 

Til inspiration for arbejdet i de respektive arbejdsgrupper vedrørende folkeskolens indhold, sender vi jer hermed vores konkrete bud på, hvordan HMS kan indgå (se nedenfor).

 

Ser I andre samarbejdsmodeller hører vi gerne!

 

Økonomien omkring samarbejdet kan HMS naturligvis ikke bære alene, men vi kan bidrage!

 

Vi har lagt modellen for fritidsundervisning (skoledag 8-14, fritidsdel 14-15.50) til grund, men kunne godt tænke os, at der blev tænkt alternativer til denne model… En skarpt opdelt dag (skole/fritid) udnytter ikke mulighederne i ”helhedsskolen” optimalt.

 

Læs resten af HMS's høringssvar her.

Kulturarv

 

Kendskab til kulturarven er hver enerations bro fra det forgangne til det fremtidige. I hele verden bestræber man sig på at beskytte og dermed bevare de enkelte landes kulturarv og spor efter menneskelige aktiviteter.

Kulturministeriet

Her er lidt fra Kulturskolen i Nittedal Kommune i Norge

Young Care

YoungCare er i luften

 

Kilede: hjoerring.dk

 

YoungCare har haft deres første orkesterprøve i Hjørring. Tirsdag den 10. januar fik eleverne for første gang undervisning af musiklærer Mads Slej fra Hjørring Musiske Skole. Undervisningen er en udspringer af YoungCares projekt, der skal være med til at give børnene et samlingspunkt i musikken.

 

I forbindelse med projektet fik de deltagende børn en tidlig julegave i midten af december sidste år. Dette foregik på Børglum Kloster, hvor borgmester Arne Boelt og skuespiller Anne Sofie Espersen fra TV2s julekalender delt instumenter ud til børnene i projektet.

 

Undervisningen

 

Ressourcestærke voksne frivillige musikere virker som mentorer med primært socialt formål, hvor de spiller i orkester sammen med børnene og dermed giver dem et netværk og muligheder for at skabe en fremtid på lige vilkår med andre børn. Undervisningen sørger kommunernes musikskoler for.

 

Igennem undervisningen er det målet, at børnene får succesoplevelser ved at indgå i et fagligt fællesskab, hvor de kommer til at opleve en udvikling i deres musiske kundskaber. Igennem denne udvikling og deres samvær med hinanden får børnene mulighed for at opbygge deres selvtillid og selvværd. Samtidig lærer de også at indgå i et fællesskab og får derved også opbygget deres sociale kompetencer.

 

”Mansi på 9 år har gennem det første år lært at styre sit temperament og synligt fået en bedre koncentrationsevne, der gør ham bedre i f.eks. dansk og matematik. Han er en glad dreng, der med selvværd og selvtillid har fået nye venner og en voksen, der lytter til ham og tager aktion, hvis Mansi kommer i klemme på grund af et socialt svagt bagland – og så kan han spille på basun!” fortæller direktør Klaus Gjede, YoungCare, ”og så er det er vigtigt, at vi kan se målbare resultater og at projektet implementeres naturligt fremadrettet i kommunerne, så effekten bliver vedvarende.” konkluderer Klaus Gjede omkring erfaringer fra det første års pilotprojekt. Hele projektet videodokumenteres, og videoer fra det første år kan ses på YoungCares hjemmeside (red. utilgængelig pt.).

 

Om YoungCare projektet:

 

"El sistema" begyndte som et socialt projekt i Venezuela, og er nu kommet til Danmark, hvor det startes i et landsomfattende projekt udviklet og styret af YoungCare, Landsorganisationen Udsatte Børn og Unge. YoungCare indgår samarbejde med 13 kommuner og deres musikskoler omkring et projektet, der med en treårig målrettet indsats bygger et netværk op om barnet, hvor voksennærvær kombineret med musik udvikler børnenes integration, kompetencer, og livskvalitet.

bottom of page